Sport, kultur, lokalsamfund

Triumfen i 1992

Her ved alle vist, hvad der tales om. Da Danmark vandt EM i fodbold, der blev afholdt i Sverige. Ja, vi var ganske vist ikke kvalificeret til at deltage, men grundet borgerkrigen i det daværende Jugoslavien fik vi deres plads.

Det var en flok fodboldspillere, der var gået på sommerferie. De havde spist rigeligt med is, og der var for en dels vedkommende meget langt til kampformen. Men selvfølgelig drog de alle til vores naboland, uden der på nogen måde var forventninger til hverken de eller Ricardo (Richard Møller Nielsen), som var vores landstræner dengang.

Det startede ikke så godt ud, først uafgjort og så et nederlag, men Frankrig slog vi i den sidste af de indledende kampe, og så var det tid til semifinale. Det var mod Holland, som på papiret var favoritter. Efter forlænget spilletid stod den fortsat 2-2, som den også havde gjort efter den ordinære spilletid, og der skulle nu straffesparkskonkurrence til at afgøre, hvem der skulle i finalen.

Danmark scorede på alle fem forsøg, og da Marco van Basten ikke lykkedes med at score på sit forsøg, ja, så var lille Danmark videre til finalen. Og glæden begyndte at bryde ud i stor stil.

Den mest nervepirrende finale nogensinde

I hvert fald for alle danskere. Der var ikke mange biler eller mennesker på vejene den aften i juni 1992. Der var stilhed alle steder, og alle sad foran fjernsynet i hele landet. Tyskerne var storfavoritter til at vinde denne kamp.

Men det næsten umulige sker i første halvleg. John “Faxe” Jensen bringer Danmark foran. En spiller, der ikke ligefrem var kendt som den mest målfarlige på landsholdet. Og jublen kan høres ud af alle vinduer og terrassedøre i kongeriget.

Men et mål vinder ikke en kamp. Peter Schmeichel kæmper som aldrig før og viser sit værd som verdens bedste målmand, og Kim Vilfort scorer i anden halvleg til resultatet 2-0. Danmark er europamestre i fodbold.

Kommentarer lukket til Triumfen i 1992
ashe